Elinizdeki sistemin nasıl çalıştığını, hatalarını ve iyi yanlarını görmek istiyorsanız, kesinlikle bir akış şemasına ihtiyacınız var demektir. Sisteminize en uygun özelliğe sahip şemayı oluşturabilmeniz, sisteminizi doğru okumanız için çok önemli bir etken olabilir.
Elinizdeki sistemin nasıl çalıştığını, hatalarını ve iyi yanlarını görmek istiyorsanız, kesinlikle bir akış şemasına ihtiyacınız var demektir. Sisteminize en uygun özelliğe sahip şemayı oluşturabilmeniz, sisteminizi doğru okumanız için çok önemli bir etken olabilir.
Eğer doğru şablonla yola koyulursanız, çözmek istediğiniz sistem kendini size hemen gösterecektir. Bir akış şeması çıkarmadan önce ilk sormanız gereken şey, ‘’bu şemanın amacı nedir?’’ olmalı ki, bu sorunun cevabı ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak akış şeması tipini oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Genellikle mühendisler ve tasarımcılar tarafından yeni projelerin haritalandırılması için kullanılan bu şema tipi başka alanlarda da kullanışlı olabilir. Özellikle karar aşamalarına sahip süreçleri haritalandırmak için kullanılır.
Kulvarlı Akış Şeması
Kulvar (swimlane) akış şemaları genellikle bir iş süreci içindeki görev dağılımlarını görsel olarak ayrıştırır. Diyagramlar yatay ya da dikey olarak düzenlenebilir. Örneğin aşağıdaki örnekte dikey bölmeler bir işlemin yapılmasında etkin olan elemanları belirlerken bu bölmelerin içine yerleştirilen eylemlerle işlemin gerçekleşme süreci ortaya çıkarılmış olur.
EPC Diyagramı
İş süreçleri oldukça geniş aktiviteleri kapsar. Birçok durumu kapsayabilen iş süreçleri, çok temel görevler ya da çok komplike düzenleri içerebilir ve bu tür süreçleri modellemek, tutarlı ve tahmin edilebilir çıktılara ulaşılabilmesini sağlar. EPC diyagramları süreç içerisindeki aksiyonlar baz alınarak hazırlanır. Aşağıda örnekte bir sistem giriş süreci ele alınmıştır:
İş akışı diyagramı
İş akışı diyagramları tekrar edilebilir bir sürecin basamaklarını ortaya çıkarmak için kullanılır. Bu tip sistemler süreç entegrasyonu, görev dağılımı oryantasyonu ya da ikisi için de kullanılabilir. Amaç, standardize edilmiş bir takım süreçlerin devamlı ve kaliteli çıktısını yaratabilmektir.
Süreç haritası
Akış şemaları bir hatayı tanımlamak için ya da bir sorunu gidermek için kullanılabilir. Bu kullanım tabi ki başka alanlara entegre edilebiliyor olsa da genellikle yazılım ya da elektronik alanlarda yaygındır. Süreçleri geliştirebilmek için iş organizasyonlarında da kullanılır. Süreçleri küçük adımlara bölmek, sonra her adımı özenle incelemek işlevlerdeki sorunu ve gelişim için bir fırsat yaratabilir. Bir süreç haritası, bir süreci denetlemek için yapılan detaylı bir akış şemasıdır.
SDL diyagramı
Bilgisayar algoritmaları için yapılan beyin fırtınaları genellikle SDL diyagramlarla çözülür. Bu tür diyagramlarda özel olarak kullanılan semboller, gerçek zamanlı sistemleri haritalandırmak için kullanılırlar. Bu diyagramların en temel üç elementi sistem tanımlaması, blok ve süreçtir. Yazılım ve network tasarımında bu tip akış şemalarının kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri hata belirleyip çözmedir.
Veri akışı diyagramı
Veri akışı diyagramları (data flow diagrams – DFD), sistem yazılımcıları ve kullanıcılar arasındaki iletişim eksiklikleri için çok işlevsel bir köprü görevi görür. Bu akışlar, çok sayıda bilgiyi ayrıştırmak için kullanılırlar ve süreç içindeki veri akışını takip ederler.